SOCIAL MEDIA

Sunday, June 30, 2019

Basic Thai Recipes: основні рецепти тайської кухні

Основні страви тайської кухні

Ще перед поїздкою в Таїланд намірилася відвідати там куховарські курси, бо страви їхні захоплювали, але відлякували невідомими складниками.

Нижче будуть такі рецепти




По відгуках на Тріпедвайзорі  вибрала Thai Charming School і не помилилиася. Власник курсів веселий доброзичливий таєць з хорошою англійською, сам забирає учасників по готелях і привозить на терасу свого ж будинку, де на кожного чекає міні-кухонний куточок: плита, сковорода-вок, соуси і час-від-часу підносять вже помиті та почищені овочі/м"ясо.




Загальним правилом є те, що кожна страва тайської кухні сполучає чотири смаки:
- солодкий: білий, пальмовий або коричневий  цукор
- солоний рибний соус, сіль або соєвий соус
- гострий: чілі перець
- кислий: сік тамаринду, лайм, оцет, сік листків каффіру

Білкову частину можна вабирати: куряча грудка, креветки або тофу. Рибний соус можна заміняти соєвим.

В Україні тайські продукти можна знайти у звичайних супермаркетах чи онлайн (отут хороші ціна-якість https://asiafoods.com.ua/)


Phad Thai / Лапша по-тайськи



Розраховано на 1 велику або 2 менші порції

70 гр. рисової лапші
1 яйце
30 гр тофу, порізаного на кубики
70 гр порізаної курячої грудки або креветок
30 гр паростків бобів (можна замінити тонко нарізаними пекінскою капустою чи морквою або пропустити)
5 зубків роздавленого часнику
2-3 зелені цибулини, порізані на 3-см шматки
2 ст л олії для смаження
2 ст л арахісу (бажано грубо подрібнити)

Соус:
1.5 ст л устричного соусу
1 ст л  рибного соусу
1 ст л цукру
0.5 скл води
2 ст л соку тамаринда або оцту
0.5 ч л чілі перцю (краще пластівцями)

Приготування:
Перед початком готування замочити лапшу у воді на півгодини. Потім воду зцідити.
Замішуєте в окремій мисці складові для соусу. Вмілі тайські кухарі ллють приправи прямо під час готування, але спочатку вгадати потрібну кількість на око досить важко.
1. У вок-сковорідку (чи просто глибоку) наливаємо олію, підсмажуємо на ній тофу, додаємо курку, потім часник. Вбиваємо туди ж яйце і швидко перемішуємо до готовності. Відкладаємо вбік (на тарілку).
2. Кладемо у ту ж сковороду лапшу і замішаний соус. Готуємо кілька хвилин, поки лапша не стане м"якою та їстівною.
3. Додаємо овочеву та білкову частину: паростки бобів і зелену цибулю, вміст підсмаженого раніше у п.1. Перемішуємо і тримаємо до готоності.

Викласти на тарілку, збоку від лапші насипати гірками: арахіс, цукор і чилі перець.


Green Curry / Суп "Зелений каррі"



1-2 порції

Найулюбленіший тайський суп, який готується за 15 хв (якщо в холодильнику є кокосове молоко і каррі паста). Різниця між червоним та зеленим каррі  - у кольорі перців, які використовуються в пасті каррі, основі того супу.

Складники:
100 гр курячої грудки (тофу чи креветок), порізаної на кубики
1 ст л зеленої каррі-пасти
100 мл кокосового молока
Овочі: зазвичай це дрібний як горошок різновид баклажанів, можуть бути морква, міні-кукрудза, солодкий перець або те, що маєте під рукою.
1 ст л олії
1 ст л цукру
1.5 ст л рибного соусу
Листки тайського базиліку і каффіру (можна пропустити)

1. Наливаєте у вок або сотейник олію, додаєте пасту каррі і підсмажуєте. Вливаєте трошки кокосового молока, щоб зупинити підсмажування і помішуєте.
2. Додаєте курку і помішуєте до готовності, доливаєте залишки молока та овочі.
3. Засмачуємо цукром та рибним соусом та вимикаєте вогонь. Посипаєте порізаним чилі.



Tom Yum Goong  Кисло-солодкий суп з креветками


Том-ям в Україні чомусь готують з кокосовим молоком - ніде такого не бачила в Таїланді, або без молока або зі згущеним без цукру. З кокосовим молоком готують інший суп - tom kha gai.
Складники:
200 мл води (половину можна замінити condensed milk - згущене молоко, але без цукру, схоже на вершки)
10-15 почищених креветок
1 ч л цукру
2 ч л соку лайма
5 роздріблених стручки чилі
30 гр грибів (оригінально - straw/oyster, можна замінити пачерицями/гливами)
30 гр помідорів, порізаних на четвертини
30 гр ріпчастої цибулі, порізаної на дольки
1 ст л пасти том ям або каррі
2-3 ст л рибного соусу
порізана кинза та зелена цибуля
1 ч л сухого бульйону (беру на іхербі)

Трави або "очерети", які зазвичай лишаються на дні миски і які важко знайти у нас (можна пропустити):
1-2 стручка лемонграсу
тонко порізаний шматок тайського імбиря
листки каффіру

1. Ставите варити воду з бульйоном, кидаєте туди "очерети".
2. Додаєте гриби і цибулю, коли майже зваряться, помідори. Засмачуєте рибним соусом, цукром, соком лайма  і том ям/каррі пастою.
3. Викдаєте креветки, вимикаєте. Посипаєте кінзою та зеленою цибулею.


Som Tum / Гострий салат з папаї

Салат виходить цікавий: вибухова свіжа суміш різних смаків, але для нього потрібна чимала ступка і зелена папая (можна замінити на огірок, вони схожі, бо це не та відома солодка жовта папая).

Складники:
150 гр натертої папаї або огірка (як корейська морква)
50 гр натертої моркви
30 г паростків бобів (можна пропустити)
1 помідор, розрізаний на 4 шматки
1 л сушених креветок (необов"язково, але ох як додає смаку)
2 ст л арахісу
3 перці чилі
2 зубки часника
2 ст л цукру
2-3 ст л рибного соусу
1.5 ст л соку лайма
1 ст л соку тамаринда (заміняємо оцтом або пропускаємо)

1. Товчемо у ступці часник і чилі в пасту. Кидаємо туди паростки бобів, цукор, рибний соус, обидва види соку і ще товчемо.
2. Додаємо папаю (огірки) і помідори, товчемо далі.
3. Кидаємо сушені креветки і арахіс, товчемо так, щоб лише розлетілися на шматки, але не перетворилися в пасту.



А тепер - десерт!
Mango Sticky Rice / Манго з липким рисом

100 гр липкого білого рису (можна брати арборіо)
100 мл кокосового молока чи вершків
2 ст л цукру
щіпка солі
100 гр (або більше) почищеного порізаного манго або ананасу


1. Замочити рис наніч і зварити (бажано на пару).
2. Нагріти кокосове молоко, додати цукор та сіль
3. Вкинути рис у молоко і лишити на 3 хв. Перемішати і викласти на тарілки разом з порізнаим манго. Можна полити зверху кокосовими вершками.

Ось, що вийшло вкінці. Зліва папая-салад

Десерти, зліва банани, варені в кокосому молоці



На останок, просто фото їжі на вулицях Таїланду

(чи сумно)звісний фрукт дуріан

Вибір солодощів обмежений, отакі рисові злипанці хіба

Їжа з тротуару

Кокосове морозиво

Придорожнє кафе

Суп з рисовою лапшою

Базари


Ціна рис+3 підливки 3$, Ко Самуї

Стандартний набір зелені, стоїть на всіх столах






No comments :

Post a Comment